lørdag 11. oktober 2008

De tre siste dagene har vi deltatt på en konferanse for alle distriktslederne i Chrisc. Det har vært lange dager med ganske mye teori, men det var gøy å treffe de som styrer ting ute i distriktene. Hotellet som konferansen ble holdt ligger i Kansanga. Det er på andre siden av byen, og har medført at vi blitt ganske drevne på å kjøre taxi. Siden det er ganske lite spennende å fortelle fra konferansen vil jeg heller prøve å gi dere et bilde av trafikken.

For det første er ikke en taxi en taxi. En taxi fungerer mer som en buss. En taxi er en 14-seters Toyota Hiace, gjerne med en Nissan Pathfinder-kufanger. Taxi-systemet kan virke uorganisert, men man har faktisk faste stages, og til dels faste ruter. Taxiene kjører, i likhet med resten av trafikken i den tidligere britiske kolonien, på venstre side av veien. Fremme sitter sjåføren og et par pasasjerer, og ut av vinduet bak pasasjersetet henger conductor. Han roper hvor taxien går og tar seg av pengeinnkrevingen underveis. Som regel prøver han å lure oss mzunguer for noen hundre shilling, men nå begynner vi å kunne prisene, så vi betaler stadig oftere en fair pris.

Hvis du har dårlig tid, god råd og et godt hjerte finnes også et annet fremkostmiddel. Boda-bodaene. Dette er motorsykler som lurer seg lettere frem når det er jam, og det er det ganske ofte. Disse er en del dyrere enn taxiene, og det hender stadig ulykker, så vi har foreløpig unngått å bruke dem.

Et annet interessant fenomen er hva som er viktig på en taxi. For det første må det være en Toyota Hiace, for det andre må du ha tute. Hvis disse kravene er oppfylt er alt klart for å kjøre. Siden vi bor bare noen få meter fra veien, våkner jeg ofte opp til tutelyder. Det er som regel tut-skal-du-sitte-på-lyden, men noen ganger også tut-unna-vei-lyden. Disse må for all del ikke forveksles med tut-jeg-kjører-lyden eller tut-du-kjører-lyden som oftest høres i forbindelse med veikryss.

Helgens program består i å teste ut boda på vei til Chrisc-trening med noen lokale unger, landskamp på TV i kveld, KPC i morra tidlig, og Cranes-kamp i morra ettermiddag.

Ordliste:

Stage – Stoppested

Conductor – konduktør?

Mzungu – hvit mann

Jam – trafikkkork

Cranes – Ungandas fotballandslag


To bilder fra vaar foerste Chrisc-trening..

Til venstre: alle 10 spillerne paa laget mitt;) Til hoyre:Paul og Anders snakker til barna

3 kommentarer:

Kristin! sa...

Ååå, så heldige dere er!
Gøy å lese på bloggen din! Kjenner meg igjen i trafikk beskrivelsen din alstå!
Forresten har dere fått med dere at det ligger en veldig bra KPC i gåavstand fra huset deres?
Hils gjengen på kontoret!
Fortsett og ha det gøy!!
Kristin!

Marius sa...

Det er skkeret kjedelig og sove så nærme veien,men det er sikkert så mye stress når du skal på taxien.

Hilsen lillebror!!!!!!!!

mormor!!! sa...

Synes ikke du trenger å teste bodaene altfor ofte.Husk: Vi er mange som er glad i deg!