tirsdag 25. november 2008

Screening

Nå har det blitt altfor lenge siden sist. Heldigvis har jeg en thai-venninne som har gitt meg ett spark bak. Så ho er ikke helt ubrukelig;)

De 2 siste søndagene, og lørdagen før der igjen, har vi flyktet fra Kampalas mas. Vi har satt kursen for Ndejje i Luwero District. Etter ca en time i Taxi fra New Taxi Park, downtown Kampala, var vi framme. Trodde jeg. Da var vi Bombo, og da gikk ikke taxien lengre. Da ble det boda-boda. Når jeg sitter på bodaen, på en humpete vei som ser ut til å gå til ”the middle of nowhere” føler jeg at jeg opplever Afrika. Jeg ser små barn som rusler langs veien med vannkanner som nesten er større enn det selv. Jeg ser kuer med gigantiske horn. Jeg ser primitive ovner som brenner teglstein. Jeg hører mzungu, mzungu fra ungeflokken som leker ved veien. Og plutselig ut av ingenting kommer vi til Ndejje. En liten landsby med universitet og 2(helt sykt!) fotballbaner. Som til og med er ganske gode. Etter afrikansk standard selvsagt.
Like før første kamp blir vi introdusert for et nytt fenomen. Screening. Kort fortalt går det ut på å plukke ut de som er for gamle til å spille. Litt lengre fortalt så er det svært få som har fødselsattester og derfor ingen ID som kan si hvor gamle de er. Da er det bare en ting å gjøre. Screening. Begge lagenes spillere stilles opp på rekker, og mzunguene som aldri har hørt om screening før blir bedt om å plukke ut de som er for gamle. Ingen enkel jobb for å si det sånn. Hva er forskjellen på en 16-åring og en 17-åring? Det blir bortimot bingo, en del ”benefit of the doubt” og noen misfornøyde trenere, men vi kom oss gjennom. Men jeg tror aldri screening-prossessen kommer til å bli helt naturlig for meg.

Etter kampene på lørdagen var det duket for en blandet opplevelse. Fotballkamp på den lokale puben. 200 hundre afrikanere og 2 nordmenn, to små skjermer, 50 kvadratmeter, grilla mais og Samir Nasri i storform. Det var en frustrerende, trang, engasjerende og gøy opplevelse.

Føler såpass sterkt press for å publisere noe litt kjapt at bilder får komme senere…

6 kommentarer:

Hanne sa...

Dette gjorde susen fredrik:)
Jeg er fornøyd!!

Anonym sa...

Føler du ikke hadde trengt å nevne Nasri...
Merker at jeg bare gleder meg mer og mer til å komme ned og se hvordan det er!!

Morten "minstemann"

mormor sa...

Hyggelig å høre fra deg. Vi sjekker bloggen daglig og leser den med stor glede, selv om vi "gamle"nordmenn ikke har helt evne til å sette oss inn i alle dine opplevelser.

Gode klemmer fra mormor og morfar.

Tante Linda sa...

Så bra at du får opplevd det virkelig livet på så mange ulike måter. Jeg er knallstolt over å ha en tanteunge i Afrika.
Om ei uke skal Kristina og jeg dra til Estland, skoleutveksling, gleder meg.
Tante Linda

Thor Haakon Bakke sa...

3 innlegg uten fotball.

Dette er for dårlig.

Margrethe sa...

så gøy å lese!! kjenner meg så igjen det du skriver om boda turen din. herlig!!litt rart og trist når man sitter å kikker ut på vinteren utenfor vinduet her i norge. du må hilse til john kaddu neste gang i ndedje!!tjohei!

hilsen margrethe